Kuinka syödä ekologisemmin ja kestävän kehityksen mukaisestiKuinka syödä ekologisemmin ja kestävän kehityksen mukaisesti


minusta

Kuinka syödä ekologisemmin ja kestävän kehityksen mukaisesti

Kuinka me jokainen voidaan vaikuttaa ympäristöön positiivisesti syömällä? Tämä blogi käsittelee ekologista syömistä ja raaka-aineiden viljelyä kestävän kehityksen mukaisesti. Meistä jokainen voi tehdä pieniä päätöksiä niin, että varmistamme maapallon kestävyyttä tuleville sukupolville. Tähän liittyy vahvasti paikalliset raaka-aineet ja luomu, jopa itse oman ruuan kasvattaminen. Myös omavaraisuutta käsitellään, mutta vain pienempänä osana koska läheskään kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta. Suurimmassa osaa käydään läpi mitä ruokapäätöksiä voit tehdä arjessasi, eli mitä valintoja teet ruokaa ostaessasi. Myös se kuinka teemme tuokaa vaikuttaa. Käytämmekö paljon sähköä, tulta, kaasua vai erilaisia biokeittimiä. Lisäksi veden käyttö kuuluu asiaan kun olemme tottuneet huuhtelemaan vedellä lähes kaikkea mitä syömme. Aiheeseen koitetaan siis pureutua mahdollisimman monipuolisesti. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa!

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Pellettilämmitys, hakelämmitys ja pilkelämmitys
29 January 2020

Tässä kirjoituksessa käydään eri puulämmitysmuotoj

tag

Pellettilämmitys, hakelämmitys ja pilkelämmitys

Tässä kirjoituksessa käydään eri puulämmitysmuotoja ja niiden hyötyjä. Puu on ekologinen valinta siinä mielessä että siitä ei aiheudu päästöjä samalla tavalla kuin muista lämmitystavoista. Edelleen tietysti maalämpö on energiatehokkain ja päästöttömin, mutta puu tulee heti hyvänä kilpailijana. Puu lämmityksessä puhuessa voidaan tarkoittaa tulisijaa tai sitten kattilamuotoista lämmitystä. Kattilamuotoinen lämmitystapa mahdollistaa erilaisten puumateriaalin käytön lämmityksessä. Riippuen siitä mitä poltetaan, kattilatyyppi ja siihen liittyvä ylläpito vaihtelee hieman. Lämmitys on mahdollista tehdä tehokkaaksi koska kattilaan on liitetty lämmönvaraaja.

Puupelletti on puista polttoainetta pienessä paketissa. Pellettilämmityksen etuna on, että se on kotimainen joten turhaan kuljettamista ei aiheudu. Yleensä siiloon mahtuu vuoden tarpeisiin sopiva määrä pellettiä, joten kuljettamista ei synny siitäkään syystä. Pelletin lämmityslaitteistoon kuuluu kattila, poltin, siirtoruuvi ja varastosiilo. Pellettilaitteisto vaatii kuitenkin käyttäjältään huoltoa. Kattila tulisi nuohota ja puhdistaa säännöllisesti. Riippuen kattilasta tämä tehdään joko parin kuun välein tai pari kertaa vuodessa. Jälkimmäisessä tapauksessa kattila on täysautomatisoitu. Lisää pellettilämmityksestä löytyy esimerkiksi täältä: ProPellet Oy.

Haketta käytetään taas yleisimmin kiinteistöjen lämmityslaitteissa ja lämpölaitoksissa. Se on erittäin tehokas lämmittäjä ja siksi sitä käytetäänkin isompien rakennusten lämmitykseen ja lisäksi se on myös esimerkiksi pellettiä edullisempaa. Lämmitysjärjestelmä koostuu samaan tapaan kuin pellettilämmityksessä kattilasta, polttimesta, siirtoruuvista ja siilosta. Samoin kattila tulee puhdistaa ja poistaa tuhkat säännöllisin väliajoin käyttötehon varmistamiseksi.

Pilkelämmitys eroaa kahdesta edellisestä niin että se kuivatetaan ulkona ja kuivumisaika on ainakin vuosi. Pilkelämmityksessä puun lisäys tehdään usein manuaallisesti, joten se vaatii käyttäjältä enemmän vaivaa, sekä pilke yleensä tuotetaan itse. Tässä lämmitystavassa erilaista on myös se, että kattilatyyppejä on useita.  On olemassa yläpalokattila, alapalokattila ja käänteispalokattila.

Tulisijat ovat myös hyvin yleinen lämmitystapa mutta yleensä ne toimivat toisen lämmitystavan lisänä. Ne ovat erinomaisia vähentämään ostettavaa energian määrää lämmityksessä. Tulisijat valitaan usein uusiin taloihin myös esteettisyyden vuoksi, sillä onhan tulipesä myös kaunista katsottavaa ja tunnelman tuoja. Mutta lisälämmitys tulee tarpeelliseksi myös esimerkiksi sähkökatkosten tai muiden lämmitystä rajoittavien tilanteiden kohdalla. On olemassa myös pellettitakkoja jotka ovat erityisen hyviä käyttää lisälämmityksessä, koska niiden tehoa on helppo säätää.